artykularnia ciekawa

Kolejna witryna oparta na WordPressie

zdrowie

dobra kawa ziarnista 100 arabica

Zwykło się sądzić, że jeśli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

sklep z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie różne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Meksyk
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie niemal przez cały rok i ubóstwia ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać od początku do końca skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.